Συγκίνηση και ηθική έξαρση, για την ενθρόνιση του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ-ου Συμεών Βολιώτη, ως εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών

Συγκίνηση και ηθική έξαρση, για την ενθρόνιση του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ-ου Συμεών Βολιώτη, ως εψηφισμένου Επισκόπου Θεσπιών 

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα ανεκλάλητης συγκίνησης, κατάνυξης, αλλά και βυζαντινής μεγαλοπρέ-πειας και με την καταιγιστική παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας και του ορθόδοξου λαού των Αθηνών,  έγινε σήμερα το πρωί 11-2-2018, στον Μητροπολι-τικό Ναό των Αθηνών, η ενθρόνιση του παναξίου Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ-ου Συμεών Βολιώτη, ως Επισκόπου Θεσπιών. Της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών, που σηματοδοτεί τόσες και τόσες ηθικές μνήμες, μεγαλουργίας του ελληνισμού. Προηγήθηκε συγκινητική ομιλία του ποιμενάρχη μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που είναι και ο πνευματικός πατέρας του νέου Επισκό-που κ.κ. Συμεών, για το πνευματικό ήθος, την απαρασάλευτη προσήλωση στις αξίες και τις ιδέες της ορθοδοξίας μας του κ-ου Συμεών, αλλά και την πολυεδρική ηθικά προσφορά του στα δρώμενα της ελλαδικής εκκλησίας. Και εν συνεχεία η διάστικτη από συγκίνηση, ανθρώπινη φιλότητα και αγάπη, ενθρονιστήρια ομιλία του νέου επισκόπου Θεσπιών. 

Με την ευδόνητη ευαισθησία του και το ασκητικό του θεολογικό ήθος, πατρική αγάπη και στοργή προς τον προκαθήμενο της εκκλησίας μας κ-ε Ιερώνυμο που τόσο στοργικά τον είχε κοντά του όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όλους τους ανθρώπους της εκκλησίας, που σημάδεψαν ανεξάλειπτα την ταπεινή και άξια μέχρι σήμερα παρουσία του στο εκκλησιαστικό μας γίγνεσθαι, αλλά και τον χριστεπώνυμο λαό, που με αγάπη διασταύρωσε τα βήματά του μαζί του και πραγμάτωσε το μέχρι σήμερα εμπνευσμέ-νο θεολογικό και ανθρωπιστικό του έργο, ευχαρίστησε για την τιμή που του απηύθυνε η ελλαδική εκκλησία και δεσμεύτηκε ένδακρυς, με την ίδια ζέση και αγάπη να συνεχίσει αγόγγυστα να υπηρετεί και να διακονεί τον λόγο του Θεού.

Άξιος !!! αναφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, αφότου του φόρεσε τον τιμημένο επισκοπικό σάκο και την αρχιερατική μήτρα και μια βροντερή επαναλαμβανόμενη ιαχή, έσκιζε νοερά  τον αέρα. Άξιος !, Άξιος !, Άξιος !, Άξιος ! Και συγκινημένοι όλοι οι παρευρι-σκόμενοι, κλήρος, λαός, πνευματική και πολιτική μας ηγεσία, χειροκροτούσαν τον έξοχο εκκλησιαστικό μας άνδρα, που είχε την υπερτάτη τιμή στην  ζωή του, να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της Ορθοδοξίας μας, του Επισκόπου. Πιότερο από όλους όμως και δικαίως συγκινη-μένη, η ευλαβική οικογένειά του. Οι εκπαιδευτικοί γονείς του και τα αδέλφια του, που τους αξίωσε ο μεγαλοδύναμος Θεός, να αναδείξουν, μέσα από τα ηθικά σπλάγχνα της ευλαβικής οικογένειάς τους, έναν κορυφαίο της εκκλησίας μας.

Αδιαμφισβήτητα, η σημερινή ημέρα της ενθρονίσεως του παναξίου κ.κ. Συμεών, είναι μια σημαδιακή ημέρα για την Ορθοδοξίας μας και σηματοδοτεί παρά πολλά για την ελλαδική εκκλησία. Γιατί τίμησε έναν άξιο κληρικό, έναν εξόχου ηθικού κύρους άνθρωπο, μα και έναν λαμπρό επιστήμονα ρασοφόρο, δοθέντος, ότι ο νέος Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψά-σης Μητροπόλεως Θεσπιών κ.κ. Συμεών, φέρει μια επίζηλη επιστημονική πανοπλία, που λαμπρύνει ηθικά την ελλαδική εκκλησία και τιμά τα συγκαιρινά θεολογικά μας γράμματα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αριστούχος Πτυ-χιούχος της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού από το ομώνυμο Πανεπιστήμιο με άριστα στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, ενώ είναι και Διδά-κτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας, επίσης στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Συνακόλουθα υπήρξε μαθητής του δια-πρεπούς καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου, Χαράλαμπου Παπαστάθη.  Τέλος ο κ.κ. Συμεών ομιλεί απταίστως αγγλικά και γερμανικά. Αδιαμφισβήτητα, μια πολυεδρική ακαδη-μαϊκά και θεολογικά φυσιογνωμία, με έντιμα και άξια γράμματα, που δίνει δημιουργική πνοή και φρέσκο αέρα ανανέωσης, στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας.

Ο νέος Επίσκοπος Θεσπιών, είδε ο φως της ζωής στην Κοζάνη στις 9 Μαϊου 1977, οι γονείς του είναι εκπαιδευτικοί και αίρει την καταγωγή εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, από μια τιμημένη οικογένεια του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα και εκ μητρός από την Καστοριά. Ανδρώθηκε ηθικά και θεολογικά πλάι στον μακαριστό Επίσκοπο Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ΄. Τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητρο-πολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας. Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρε-σβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Σεβα-σμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Μετά την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. Το 2011 διορίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπη-ρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας. Στις 25 Ιουνίου του 2014, διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκο-πο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπι-σκοπής Αθηνών.

Αδιαφιλονίκητα μια μακρά, έντιμη και εμπνευσμένη θεολογική παρουσία, κορύφωσή της οποίας υπήρξε η σημερινή ενθρόνιση του κ.κ. Συμεών, ως Επισκόπου Θεσπιών. Παρόντες και εμείς, για να τιμήσουμε τον έντιμο ποιμενάρχη κ.κ. Συμεών, που επωμίζεται μια νέα δυσεκπλήρωτη αποστολή και έχουμε εδραία την πεποίθηση, ότι με την ευλογία του Θεού, θα την φέρει εις πέρας. Στον ηθικά λαμπρό νέο επίσκοπό μας, από καρδιάς ευχόμαστε ΑΞΙΟΣ !!! και να συνεχίσει απρόσκοπτα το εμπνευσμένο και ιδεοφόρο ορθόδοξο και ανθρωπιστικό έργο του.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »