Εκεί, στις δίκαιες ψυχές Ειρήνη μας, με θρήνο βαρύ !!!

Εκεί, στις δίκαιες ψυχές Ειρήνη μας, με θρήνο βαρύ !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σαν κακόγουστο αστείο ήλθε πρίν λίγες ημέρες, η αλγεινή είδηση του φευγιού της λατρεμένης μας Ειρήνης Κουτλή. Ενός αγγέλου που φώτιζε με την ηθική της ευγένεια και την μοναδική της ανθρώπινη γλυκύτητα, κάθε κοινωνική μας στιγμή. Γιατί αυτό ήταν τελικά το ηθικό γονιδίωμα της Ειρήνης, ευγένεια, άφατη ΑΓΑΠΗ για τον άνθρωπο, ανεκλάλητη αξιοπρέπεια και μια απροκατάληπτη κοινωνική αρχοντιά, που παρέπεμπε στην αστική αύρα των αστικών  οικογενειών της μεταπολεμικής Ελλάδος. Προσηνής, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη με ανιδιοτέλεια και με σεμνό και αθόρυβο τρόπο,  κοινωνικά ευαίσθητη σε άμετρο βαθμό που θύμιζε Σαμαρείτιδα, φιλοπρόοδη και με ένα υψηλό και βαθύ όραμα για τον πολιτισμό, πάντα έδινε κοντά μας, τον τόνο του ήθους και της αξιοπρέπειας.  Μια κοπέλα ανεξίκακη και πολύ μακριά από τις κακίες και τις ηθικές μικρότητες της κοινωνικής καθημερινότητας. Μυροβολούσε  όπου και αν διάβαινε, ευγένεια και πολιτισμό ! Αναπότρεπτα μας κέρδισε όλους με τη συμπεριφορά της και έγινε, ένα μικρό ατίμητο διαμάντι, πρότυπο αγάπης και φιλότητας, μέσα στην καρδιά μας.

Την Ειρήνη την γνώρισα μέσα στους κόλπους της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» και έκτοτε γίναμε «αδελφοποιητοί». Η αγάπη της για τον πολιτισμό, την λογοτεχνία και άλλες εκφάνσεις των πολιτισμικών μας δρωμένων, μας έφερε ηθικά πολύ κοντά – ήταν εξάλλου καθηγήτρια Αγγλικών και ασχολείτο εκτενώς με τα εκπαιδευτικά και πολιτισμικά δρώμενα – και σχεδιάζαμε συχνά – πυκνά, δράσεις για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Φευ όμως, όλα αυτά έγιναν σε μιαν νύχτα θρύψαλα, για να μας υπομνήσουν την τραγικότητα της ανθρώπινης μοίρας  - «Χούς ει και εις χούν απελεύσει» !!! - και να μας γεμίσει με την εκδημία της, άφατη θλίψη και ηθικό πόνο βαθύ.

Αλλά υψιπετές και βαθύ στον κοινωνικό ορίζοντα, ήταν το όραμα της λατρεμένης μας Ειρήνης, για την Αθήνα, την οποία αγάπησε μέσα από τα μύχια της καρδιάς της και πάσχιζε με όλες της τις ηθικές δυνάμεις, να συνδράμει όπου ήταν εφικτό, για να την δει καλύτερη. Ομορφότερη, καθαρότερη, φιλικότερη και προπαντός στο πολιτισμικό βάθρο παγκοσμίως που της αρμόζει. Την Αθήνα, που ο εθνικός μας λυράρης Κωστής Παλαμάς, τραγούδησε με την πολυδύναμη ηθικά πένα του, «Αθήνα διαμαντόπετρα, στης γής το δαχτυλίδι»!!!

Μέσα στους κόλπους της πρωτοβουλίας ,η Ειρήνη και σε συνεργασία με τον Χρήστο και τα άλλα παιδιά, ξεδίπλωσε τις μοναδικές αρετές της και έντυσε την αγάπη της  για την Αθήνα μας, με ωραίες και εμπνευσμένες προτάσεις για την ανασυγκρότησή της, που ξέφευγαν από τους στενούς ορίζοντες της μικροδιαχείρισης και υποδήλωναν έναν άνθρωπο ευγενή και οραματιστή.

Είναι μεγάλη λοιπόν η ηθική μας απώλεια για το φευγιό της έξοχης ηθικά Ειρήνης Κουτλή, που με τόσην αγάπη, ευγένεια και μοναδική ανθρώπινη φιλότητα, μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη και το όραμά της για την Αθήνα μας, αλλά και την παιδεία και τον μοναδικό μας πολιτισμό.

Ειρήνη να ξέρεις εκεί ψηλά, θα μας λείψεις πολύ και σε κάθε στιγμή και ηθική μας δράση, το γλυκύ και ανεξίκακο χαμόγελό σου, θα μας κατευοδώνει παντοτινά, αλλά θα μας γεμίζει και αβάσταχτο πόνο, που όσο και αν προσπαθούμε, δεν θα μπορούμε να κρύψουμε. Γιατί σε αγαπήσαμε βαθιά, με όλη την καρδιά μας …

Στην σεβαστή μας οικογένειά σου, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε  ο Πανάγαθος Θεός, να σε αποθέσει σε τόπο χλοερό. Εκεί που αναπαύονται οι δίκαιες ψυχές.

Σε αποχαιρετούμε όλα τα παιδιά της πρωτοβουλίας με ανείπωτη ΑΓΑΠΗ, αλλά και θρήνο βαθύ ! Υπήρξε μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο ηθική παγωνιά και μικρότητα, ένας ανθρώπινος ΑΓΓΕΛΟΣ ! Καλό σου ταξίδι γλυκιά μας Ειρήνη Κουτλή!

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 23-9-17
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »