Ηθικός αίνος για τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο, στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος !

Ηθικός αίνος για τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο,
στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα στον κατάφορτο από συγκίνηση λαό του 4-ου Διαμερίσματος της Αθήνας, αλλά και άλλων ευσεβών χριστιανών που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα 23-4-2018 στον λαμπρηφόρο ναό του Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, η σεπτή μνήμη του «ενδόξου λέοντος» και «πολύφωτου αστέρος» της ορθοδοξίας μας Αγίου Γεωργίου. Του ενάρετου Γεωργίου, που θυσίασε την έξοχη στρατιωτική καριέρα του, την υψηλή κοινωνική του καταγωγή, αλλά και αυτήν την ίδια του την ζωή, για να διατρανώσει την απαρασάλευτη πίστη στην Χριστιανοσύνη μας. Και ήταν η γλυκιά αύρα του σημερινού ανοιξιάτικου απογεύματος, γονιμοποιημένη από την «θεία ατμόσφαιρα» της μνήμης του Αγίου, αλλά και την ακένωτη ιστορικότητα της ξεχωριστής σε ομορφιά περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, που προσέφεραν στο χριστεπώνυμο πλήθος μοναδικήν ηθική ανάταση.

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο σεπτός επίσκοπος κ.κ. Θεοδώρητος, συνεπικουρούμενος από τον προϊστάμενο του λαμπροστόλιστου σε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ναού του Αγίου Γεωργίου, αρχιμανδρίτη κ-ο Χριστόδουλο Κατσαντωνόπουλο, αλλά και άλλους ιερείς που συμμετείχαν ευλαβικά για να τιμήσουν την μνήμη του αγίου. Με το πέρας της λειτουργίας επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας του μάρτυρος Γεωργίου, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού. Παρούσα στην πομπή και η  φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυνε την τελετή, με το ωραίο της ηχόχρωμα και τους χαρμόσυνους παιάνες της. Καθώς και τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που τίμησε με την  ευγενή παρουσία του την εορτή. Και μέσα σε αυτή την κατανυκτική ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα οι ευλαβείς κάτοικοι της περιοχής, έραιναν ένδακρεις την σεπτή εικόνα του Αγίου Γεωργίου και προσεύχονταν στη μνήμη του, για να αντλήσουν ψυχικές δυνάμεις, αντίπερα στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της άστατης εποχής μας, αλλά και για να τιμήσουν την πολυδύναμη προσφορά και συμβολή του στην ορθοδοξία. Συγκινητική η στάση που έγινε απέξω από το παράρτημα του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, για να ψαλλεί δέηση υπέρ των πεσόντων του τιμημένου Σώματος, αλλά και της πολυεδρικής προσφοράς του, στην ελληνική κοινωνία.

Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, ο σεπτός επίσκοπος κ.κ. Θεοδώρητος, αφού διεβίβασε το ευγενές και πανανθρώπινο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που καλούσε τους πιστούς, να σφυρηλατήσουν την πίστη τους στην Ορθοδοξία και να εγκολπωθούν το θυσιαστικό μήνυμα του αδαμάντινου μάρτυρος της Ορθοδοξίας Αγίου Γεωργίου, διατράνωσε την πεποίθησή του, ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ποικυλώνυμα κέντρα, για την αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και την αποδόμηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και των οικογενειακών μας παραδόσεων, που είναι εμποτισμένες από τα ιερά νάματα της ορθοδοξίας, τελικώς ο χριστιανισμός και για την ηθική του υπεροχή, θα επικρατεί εσαεί και θα είναι το κεντρικό πολιτισμικό σημείο αναφοράς του ελληνισμού. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο πατέρας Χριστόδουλος και ευχαρίστησε ολόθερμα όλους τους συντελεστές της άψογης υλοποίησης της ιεράς πανηγύρεως στον Άγιο Γεώργιο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τις κυρίες της ερανικής επιτροπής, του φιλοπτώχου ταμείου, το ενοριακό συμβούλιο, τους ευγενείς εθελοντές, που με τόση  αγάπη και ηθική φροντίδα, επιμελήθηκαν τον στολισμό και τις προετοιμασίες του ναού, την φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας, την Ελληνική Αστυνομία για την άψογη τήρηση των μέτρων τάξης, τους Ερυθροσταυρίτες και προπαντός τους ευγενείς χριστιανούς, που με τόσον ζήλο, άφησαν τις υποχρεώσεις τους και έδωσαν το δυναμικό παρόν στο εορταστικό διήμερο. Τέλος παράλληλα με τον εθνικό ύμνο, κάλεσε σε προσευχή όλους τους πιστούς, για την αποφυλάκιση των δυο αδίκως κρατουμένων στρατιωτικών μας, στις τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης. Παρόντες και εμείς δυναμικά στην σεπτή τελετή, με τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» κ-ο Χρήστο Τεντόμα και άλλα στελέχη, για να αρδεύσουμε ηθικές δυνάμεις, από τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο και να τιμήσουμε την ευλαβή μνήμη του.

Χρόνια Πολλά, αγαπημένοι μας Αθηναίες και Αθηναίοι και ο τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος, να ευλογεί εσάς και τις σεβαστές οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία, στην ενάρετη ζωή σας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »