Φραγκίσκος Μανέλλης Αυτός ο καλόψυχος και «ευφυής βλάκας» !

Φραγκίσκος Μανέλλης
Αυτός ο καλόψυχος και «ευφυής βλάκας» ! 

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Το χιούμορ του είχε μια σπάνια λαϊκή αύρα και αυθεντικότητα και μας χάρισε αξέχαστες στιγμές στο μουσικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Αλησμόνητη θα μείνει στην μνήνη μας η σκηνή, όπου ο Φραγκίσκος Μανέλλης υποδύεται έναν οδοντίατρο και καθώς γδύνει μια χυμώδη πελάτισσά του, όταν αυτή διαμαρτύρεται «Μα τι κάνετε εκεί κάτω γιατρέ;», ο μεγάλος μας κωμικός απαντά «Ψάχνω να βρώ τη ρίζα» !!!  Ενώ αξέχαστες επίσης θα μείνουν οι κινηματογραφικές του παρουσίες, πλάι στους μεγάλους μας κωμικούς Θανάση Βέγγο και Τάκη Μηλιάδη, όπου και υποδύετο τον ρόλο του καλόψυχου και αφελή ανθρώπου της συνοικίας. Οπλισμένος λοιπόν με το απαράμιλλο κωμικό του τάλεντο, την αυθεντικότητα της γνήσιας λαϊκής ψυχής, αλλά και την πολύ καλή μουσική και σκηνική του παρουσία, χωρίς να έχει δόκιμες θεατρικές σπουδές, ο Φραγκίσκος Μανέλλης κατόρθωσε να διαγράψει μια σπουδαία πορεία στο μουσικό μας ιδίως θέατρο και στον κινηματογράφο και να καταγραφεί ως ένας απο τους σημαντικούς μας σύγχρονους κωμικούς.

Ο Φραγκίσκος Μανέλλης είδε το φως της ζωής το 1911 στην Ανδριανούπολη – Ανατολική Θράκη και βήμα-βήμα απο τους ευκαιριακούς θιάσους και τα μπουλούκια έχτισε την μουσικοθεατρική του παρουσία. Ήδη απο το 1931 εντάχτηκε οργανικά στους ηθοποιούς μουσικής θεατρικής σκηνής. Την πρωτόλεια εμφάνισή του στο θέατρο, έκανε με την παράσταση «Εύθυμη χήρα» και στην συνέχεια ανέπτυξε μια μακρά συνεργασία με τους μουσικοθεατρικούς θιάσους της εποχής. Σ΄αυτά τα πλαίσια πραγματοποίησε εκτενείς περιοδείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον ομογενειακό ελληνισμού του εξωτερικού. Στο πεδίο του κινηματογράφου τώρα, που τον κατέστησε ευρύτερα γνωστό στο κοινό, ο Φραγκίσκος Μανέλλης συμμετείχε σε 55 ταινίες, κατά βάση σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Μελισσινού. Μάλιστα πολυτάλαντος καλλιτεχνικά ασχολήθηκε και με το σενάριο. Έτσι σε 4 απο τις παραπάνω ταινίες του, ήταν σεναριογράφος και σε μια διευθυντής παραγωγής. Πρόβα τζενεράλε στην  μεγάλη μας οθόνη, ο εξαίρετος κωμικός είχε κάνει το 1943 με την ταινία «Η θύελλα πέρασε» και έκτοτε είχε στο πεδίο της κωμωδίας, που ήταν ο κατεξοχήν χώρος του, μια μακρά κινηματογραφική παρουσία. Οι ερμηνείς του στο ρόλο του καλόκαρδου «βλάκα», ξεχώριζαν για την ηθική τους δύναμη και την παραστατική τους ενάργεια.

Ο Φραγκίσκος Μανέλλης είχε δημιουργήσει οικογένεια και απέκτησε μια κόρη, την διακεκριμένη χορεύτρια και συγγραφέα Ρέα Μανέλλη. Στις 11 Απριλίου 1978, ο μεγάλος μας κωμικός εκδήμησε απο την ζωή, απολαμβάνοντας της βαθιάς εκτίμησης και της αγάπης του καλλιτεχνικού κοινού. Η κηδεία του έγινε σε κλίμα πάνδημης θλίψης, στον Κόκκινο Μύλο. Είχε με τον ιδαίτερο κωμικό του σωματότυπο, αλλά και το πηγαίο κωμικό του τάλαντο διαγράψει, μια πλατιά και επιτυχημένη πορεία στα μουσικοθεατρικά μας δρώμενα, αλλά και τον κινηματογράφο μας. Τι χιούμορ και τι ευγένεια  ήθους ανέδυε, αυτός ο έξοχος «ευφυής βλάκας», του παλκοσένικου και του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας ! Το παρόν κείμενό μας έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά πολιτισμικού περιεχομένου.

Υ.Γ. Ο πολιτισμός στις οδυνηρές μνημονιακές μέρες μας, είναι τελείως περιθωριοποιημένος από την πολιτεία και υποχρηματοδοτημένος, με τις κεντρικές του δομές να αργοσβήνουν μία, μία. Πέρα από τον ελάχιστο παραπάνω οφειλόμενο φόρο τιμής, στους μεγάλους έλληνες κωμικούς μας, που διαμόρφωσαν το σύγχρονο πνευματικό ήθος του ελληνικού λαού και τον στήριξαν ηθικά στις δίσεκτες μεταπολεμικές μας δεκαετίες, που τις σκίαζαν οι οικονομικές στρεβλώσεις και οι κοινωνικές δυσπλασίες, οφείλουμε σήμερα ως πολιτεία με σοβαρότητα και ευθύνη, να καταστρώσουμε ένα κεντρικό Master Plan για τον πολιτισμό, που συνυφαίνοντας αρμονικά, τις αρχαιότητες, την πολιτισμική κληρονομιά και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, σε κάθε γωνιά της ελληνικές περιφέρειας, θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »