Ευλαβικό προσκύνημα για τον Επίσκοπο Μύρων, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών !

Ευλαβικό προσκύνημα για τον Επίσκοπο Μύρων,
στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την καθολική συμμετοχή του λαού των Κάτω Πατησίων, του Αγίου Νικολάου, αλλά και πλήθους άλλων πιστών που συνέρρευσαν από τα άλλα διαμερίσματα της Αθήνας, για να τιμήσουν ευλαβικά την μνήμη του ιεράρχη Νικόλαου, εορτάστηκε  σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, στον ομώνυμο επιβλητικό ναό της Αχαρνών, η κυριώνυμη εορτή του Επισκόπου  Μύρων Αγίου Νικολάου. Διάστικτος λοιπόν ο περικαλλής ναός του Αγίου Νικολάου, από τον ηθικό λυρισμό των ταπεινών πιστών, που προσήλθαν με περισσήν ευλάβεια και αγάπη, για να τιμήσουν την μνήμη του κορυφαίου ιεράρχη της Ορθοδοξίας μας πατέρα Νικόλαου. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα άφατης κατάνυξης και σεμνότητας, αλλά και με την μεγαλοπρέπεια και την χάρη της πολυπληθούς ενορίας του Αγίου Νικολάου. Στην εορταστική έκφρασή της και η λαμπροστόλιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έλαμπε από την επιμέλεια και τη φροντίδα των εθελοντών της ενορίας και του ενοριακού συμβουλίου, αλλά και από τον χρυσοπόρφυρο στολισμό του Βυζαντίου.

Στην θεία λειτουργία χοροστάτησαν οι σεπτοί ιερείς του ναού κ.κ. πατέρας Γαϊτανίδης Ευμ., πατέρας Δουληγέρης Νικόλαος, πατέρας Παπανδρέου Δημήτριος  και πατέρας Γανωτής Γεώργιος, πραγματοποιώντας με την επικουρία των υψηλής περιωπής ψαλτών του ναού, μια εξαίρετη λειτουργία, αντάξια του ηθικού κύρους της εορτής του Αγίου Νικολάου. Και μέσα σε αυτήν την κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησίας, ήταν κατάφορτοι από συγκίνηση όλοι οι πιστοί, εγκωλπούμενοι την αγιότητα και την πνευματικότητα του έξοχου ιεράρχη της εκκλησίας πατέρα Νικόλαου. Σημαντική ακόμα η παρουσία και των γυναικών της ενορίας, που διατράνωσαν με το δυναμικό παρών τους, την πίστη και την ηθική τους προσήλωση στην μνήμη του πάνσεπτου Επισκόπου Μύρων, που πέρα από τα μεγάλα θαύματα τα οποία είχε πραγματοποιήσει στην περιοχή του την Λυκία και την πολυεδρική στήριξη των αδυνάτων - με την διανομή όλης της περιουσίας του - είχε ραπίσει με το θεολογικό του κύρος, των μεγάλο αιρετικό Άρειο, στην Α΄ οικουμενική σύνοδο. Είναι πολυεδρικό θεολογικά και πνευματικά, αλλά πάνω από όλα ανθρώπινο, το έργο του μεγίστου της ορθοδοξίας μας ιεράρχη Νικόλαου, που κατάφορτος από την θεία χάρη και με ακένωτες ηθικές δυνάμεις, υπέμεινε όλες τις διώξεις του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού, για να διατρανώνει ασάλευτη την πίστη του στον Ιησού Χριστό.

Με το πέρας της απαράμιλλης σε κατάνυξη σημερινής λειτουργίας στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, οι ιερείς ευχήθηκαν σε όλους τους πιστούς να τους χαριτώνει η ευλογία και  ηθική φροντίδα του Αγίου Νικολάου, ενώ μετέδωσαν το έμπλεο χριστιανικής αγάπης μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ-ου Ιερωνύμου, να αντλήσουμε ηθικές δυνάμεις από το ιδεοφόρο χριστιανικά παράδειγμα του Αγίου Νικολάου και μέσα από τις άφθορες δυνάμεις της Ορθοδοξίας, να αναβαπτιστούμε εσωτερικά και να στρατευτούμε σε έργα αγάπης, ανθρώπινης αλληλεγγύης και ηθικής ευποιΐας. Ακολούθως ο ναός παρέθεσε αρτοκλασία στους πιστούς και με την ηθική πλήρωση της ευγενούς αυτής λειτουργίας, έκλεισε το εορταστικό διήμερο, του Αγίου Νικολάου.

Να σημειώσουμε εμφατικά, ότι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Αχαρνών και με την εμπνευσμένη ηθική φροντίδα, αλλά και τις ανύσταγες προσπάθειες του ευλαβούς ιερέως πατρός Δημητρίου Παπανδρέου, παράγει ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο. Προσφέροντας χιλιάδες μερίδες φαγητού κάθε χρόνο στους οικονομικά αδυνάτους και τις εμπερίστατες μητέρες, 1500 δέματα αγάπης το χρόνο, με γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι και ζάχαρη, δωρεάν γραφική ύλη μια φορά ετησίως, για τους αδύναμους μαθητές, και άλλες υποστηρικτικές κοινωνικά δράσεις. Επιμελείται επίσης την πληρωμή ΔΕΚΟ σε ειδικές περιπτώσεις οικονομικά αναξιοπαθούντων, στηρίζει ορφανούς μαθητές και μαθήτριες στις σπουδές τους, ενώ παράλληλα διοργανώνει με ξεχωριστή επιτυχία κάθε χρόνο κοινωνικό φροντιστήριο Αγγλικών και Γαλλικών, εν παραλλήλω με τις αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματώνει, στα εικαστικά, την χειροτεχνία και τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. 

Έχει στην κυριολεξία η ενορία μεταλλαχθεί σε ένα πολυδύναμο, πολιτισμικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό εργαστήρι, που στον ηθικό του πυρήνα, έχει την προσφορά υψηλής ηθικής υπηρεσίας στην ιδέα του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Όπως υπαγορεύει η διδασκαλία του Χριστού και το έκγονό της παναθρώπινο μήνυμα, της αγάπης. Ψυχή και καρδιά στην κυριολεξία αυτής της ενάρετης και εμπνευσμένης προσπάθειας, είναι ο υψιπετής κληρικός πατέρας Δημήτριος Παπανδρέου. Αεικίνητος, εργώδης και γαλουχημένος ως 15-ης γενιάς παπάς – η τιμημένη ηθικά οικογένειά του Παπανδρέου, απο την Δημητσάνα της Αρκαδίας, παράγει ιερείς από το 1600 !!! – στα δροσερά νάματα της Ορθοδοξίας, αναλίσκει όλη την ηθική και βιολογική του ικμάδα, προσφέροντας άοκνα και αδιάκριτα στον άνθρωπο. Το μότο του πατέρα Δημητρίου Παπανδρέου εξάλλου «Ούτε ένας χωρίς φαγητό» !!! είναι καθόλα εύγλωττο. 

Ας είναι ο ιεράρχης Νικόλαος, συμπαραστάτης στην ηθικά ευγενή αποστολή του και ας σκέπει με την φροντίδα του τα άξια βήματά του. Παρόντες και εμείς δυναμικά στην εορτή του Αγίου Νικολάου, τιμώντας την σεπτή μνήμη του έξοχου επισκόπου Μύρων, το όνομα του οποίου έφερε και ο αοίδιμος πατέρας μας Νίκος Αβραμόπουλος.

Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και ο ευλαβικός Ιεράρχης Νικόλαος, να σας χαρίζει υγεία και να χαριτώνει εσάς και τις αξιοσέβαστες οικογένειές σας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »