Ηθικός αίνος για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, στην ομώνυμη εκκλησία των Άνω Πατησίων

Ηθικός αίνος για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας,
στην ομώνυμη εκκλησία των Άνω Πατησίων

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με την καθολική συμμετοχή του λαού του 5-ου Διαμερίσματος των Πατησίων, αλλά και πλήθος άλλου κόσμου από τα υπόλοιπα Διαμερίσματα της Αθήνας, που στην κυριολεξία βούλιαξαν τον περικαλλή ναό της Αγίας Βαρβάρας Άνω Πατησίων, εορτάστηκε πρίν λίγες ώρες, η κυριώνυμη εορτή της μεγαλομάρτυρος της ορθοδοξίας μας. Άφατη η συγκίνηση, αλλά και ο ηθικός ενθουσιασμός των πιστών, για την κορυφαία μάρτυρα της Χριστιανοσύνης, που πρόσφερε την κεφαλή της, για την πίστη του Χριστού την Αγία και εδραίωσε με την θυσία της, το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών της Ηλιουπόλεως του Λιβάνου, όπου και υπήρξε ο πατέρας της Διόσκορος  τοπικός άρχοντας. Και έσπευσαν στην μεγαλοπρεπή πανήγυρή της στα Άνω Πατήσια – εξαίσιο εν άλλοις σταυροδρόμι της λατρεμένης μας Αθήνας, στο τέρμα της Πατησίων - στάση του ηλεκτρικού σταθμού -  για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην Αγία - αγνή παρθένο της εκκλησίας μας, αλλά και να αντλήσουν ηθικές δυνάμεις, από την σεπτή φυσιογνωμία της. Ντυμένος όμως και στην πορφύρα του Βυζαντίου με τις κιτρινόμαυρες σημαιούλες ολόγυρά του να κυματίζουν περήφανα, πρόβαλε το γλυκύτατο σημερινό βραδινό, σαν απόρθητο κάστρο, ο μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας, που γέμιζε με ανεκλάλητη ηθική ευφορία τους πιστούς και τους αναρρίπιζε τόσες και τόσες ωραίες μνήμες, για την πνευματική και ηθική μεγαλουργία της εκκλησίας μας.

Του εσπερινού χοροστάτησε ο σεβαστός προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης κ-ος Μελέτιος Στάθης, επικουρούμενος από άλλους ιερείς, που προσήλθαν ευλαβικά να τιμήσουν την θεόπνευστη Αγία Βαρβάρα. Μετά την λειτουργία επακολούθησε εκλιτάνεσυη της ιερής εικόνας της Αγίας Βαρβάρας, στις οδούς περιμετρικά της εκκλησίας, όπου η επιβλητική πομπή από το αμέτρητο πλήθος, σκέπασε στην κυριολεξία όλη την Πατησίων, στο τέρμα της. Και διάστικτοι από συγκίνηση όλοι οι κάτοικοι, έραιναν με ροδοπέταλα και μύρα την ευλογημένη εικόνα της Αγίας, προσευχόμενοι ευλαβικά στην μνήμη της, για να αντλήσουν κουράγιο και εσωτερικές δυνάμεις, από την θεοδώρητη πνευματικά φυσιογνωμία της. Ένας ηθικός αίνος για την λαμπρή μάρτυρα της εκκλησίας μας, που λάμπρυνε με την έξοχη παρουσία της, την ορθόδοξη παράδοσή μας και έκτοτε αποτελεί με την θυσία της, ορόσημο ηθικής προσήλωσης και χριστιανικής ευλάβειας.

Με την επάνοδο στην μεγαλοπρεπή εκκλησία των Άνω Πατησίων, ο αρχιμανδρίτης κ-ος Μελέτιος Στάθης, αφού διαβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης και φιλότητας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που πάντα συνεγείρει με την ηθική του ένταση τις καρδιές των πιστών,  ευχαρίστησε εγκάρδια τους πιστούς για την σθεναρή και ευλαβική τους συμμετοχή στην ιερά πανήγυρη, την ερανική επιτροπή και το φιλόπτωχο ταμείο για την συμβολή τους, όπως και τους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, για την άψογη τήρηση των μέτρων τάξης. Περαίνοντας ο σεπτός αρχιμανδρίτης, κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήθος, με τον ίδιο παλμό και ενθουσιασμό να περιβάλλει όλες τις εκδηλώσεις της εκκλησίας μας και μέσα από τα ιερά της νάματα, να αντλήσει τις απαραίτητες δυνάμεις, για να αναβαπτισθεί ηθικά και να ανταπεξέλθει επιτυχώς στην ζωή, στους τρικυμισμένους καιρούς μας. Παρόντες και μείς με φίλους από την  κίνηση «Η Αθήνα είμαστε εμείς», για να τιμήσουμε την πάνσεπτη Αγία Βαρβάρα και να ενωτιστούμε ηθικά, την αστείρευτη πίστη της και πνευματικότητά της. 

Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και η πάνσεπτη Αγία Βαρβάρα, να σκέπει εσάς και τις οικογένειές σας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »