Ευλαβικό προσκύνημα στον Άγιο Ανδρέα, Κάτω Πατησίων !

Ευλαβικό προσκύνημα στον Άγιο Ανδρέα, Κάτω Πατησίων !

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα άφατης ευλάβειας και θρησκευτικής κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού των Κάτω Πατησίων και άλλων πιστών που συνέρρευσαν για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο Άγιο Ανδρέα, έλαβε χώρα σήμερα Πέμπτη 30-11-2017, στον ομώνυμο ναό των Κάτω Πατησίων, ο εορταστικός εσπερινός και οι εκδηλώσεις της αντίστοιχης ιεράς πανηγύρεως. Λαμπροστόλιστος ο καλλιεπής ναός του Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια, έλαμπε στην κυριολεξία σημαιοστολισμένος με τα σημαιάκια του βυζαντινού αετού και ανέδυε σε όλους μας, ένα μοναδικό αίσθημα μεγαλοπρέπειας, ανεκλάλητου λυρισμού και κατάνυξης. Αλλά και ο «γλυκύς» σημερινός καιρός – έστω και με κρύο- συμμετείχε οργανικά στην λαμπρηφόρο εορτή, του κορυφαίου της Ορθοδοξίας μας Αγίου Ανδρέα.

Μετά τον εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης πατέρας Αθανάσιος Ρονιώτης, με συλλειτουργούς άλλους ιερείς από την Αθήνα, επακολούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Ανδρέα και αποτμήματος των ιερών λειψάνων του, στους παρακείμενους δρόμους της εκκλησίας. Στην πομπή συμμετείχε ευγενικά και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που επένδυσε αισθητικά με τους γλυκείς παιάνες της, την διάστικτη από πλήθος πιστών λιτανεία. Και κατάφορτοι από συγκίνηση οι κάτοικοι των πολυκατοικιών, έραιναν με άνθη και μύρα την εικόνα του Αγίου, προσευχόμενοι ευλαβικά, για να αντλήσουν ηθική δύναμη και κουράγιο από την σεπτή μνήμη του και να υπερκεράσουν τις αντιξοότητες της οδυνηρής σημερινής κοινωνικής συγκυρίας. Να ενωτιστούν την απαράμιλλη θρησκευτικότητα και το ευγενές ήθος του πρωτόκλητου Ανδρέα, που με την δύναμη του Θεού και την απαρασάλευτη πίστη του, τόσα και τόσα θαύματα έκανε στην Αμινσό, ενώ κατόρθωσε συνάμα, να σπάσει τα δεσμά του Ματθία, στις φυλακές της Σινώπης και να τον απελευθερώσει, αφήνοντας έκθαμβους τους ειδωλολάτρες δεσμοφύλακές του. Για να συνεχίσει τον εμπνευσμένο ορθόδοξο και ανθρωπιστικό  έργο του στην πόλη των Παλαιών Πατρών, όπου θεράπευσε την γυναίκα του διοικητή και μετέπειτα δολοφόνου του Αγίου Ανδρέα Αιγεάτη, Μαξιμίλλα.

Με την επάνοδο της πομπής στον περικαλλή ναό των Κάτω Πατησίων του Αγίου Ανδρέα, ο αρχιμανδρίτης κ-ος Αθανάσιος, αφού πρωτίστως διαβίβασε σε όλους τους πιστούς το γεμάτο αγάπη και ανθρώπινη φιλότητα μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξεφώνησε ένα υψηλής πνευματικότητας λόγο, υπομνίζοντας την ανάγκη μέσα από τις αξίες και τις αρετές της ορθόδοξης εκκλησίας μας, να αναβαπτιστούμε ηθικά και να γεμίσουμε την ζωή και την ψυχή μας, με φώς. Με το ανέσπερο φως της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που αιώνια εκπέμπει το πανανθρώπινο μήνυμα του Χριστού, στα πέρατα της οικουμένης. Για να κλείσει η λαμπρή αυτή χριστιανική εορτή με την αρτοκλασία, που ευγενικά πρόσφερε η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Παρόντες και μείς στο ευλαβικό προσκύνημα της μνήμης του έξοχου ηθικά αδελφού του Αποστόλου Πέτρου, Αγίου Ανδρέα, με τον επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Η Αθήνα είμαστε εμείς» κ-ο Χρήστο Τεντόμα και άλλα στελέχη της, για να αντλήσουμε δύναμη από την αστείρευτη ευλογία και πνευματικότητά του και να πορευτούμε με πίστη και αισιοδοξία στη ζωή, στους σκληρούς αναθεωρητικούς καιρούς μας.

Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι και ο εκλεκτός του Θεού, πρωτόκλητος Άγιος Ανδρέας, να  χαριτώνει εσάς και τις αξιοσέβαστες οικογένειές σας και να σας χαρίζει υγεία, ψυχική δύναμη και ηθική ευημερία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »