Άφατη κατάνυξη στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σουηδίας κ.κ. Κλεόπα

Άφατη κατάνυξη στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού,
 χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σουηδίας κ.κ. Κλεόπα

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε κλίμα άφατης κατάνυξης έλαβε χώρα την προηγούμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, η θεία λειτουργία στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού, χοροστατούνος του Επισκόπου Σουηδίας και Αρχιεπισκόπου πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Κλεόπα, όπου η εκκλησίας μας εόρταζε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου.

Διάστικτος ο λαμπροστόλιστος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου της Λένορμαν – που φέρει πέραν του υψηλού αισθητικού του κάλλους και αγιογραφίες του απαράμιλλου μύστη της αγιογραφικής τέχνης Φώτη Κόντογλου – από τους πολυπληθείς χριστιανούς της Αθήνας, μυροβολούσε από ηθική ευωδία και ευφροσύνη, για την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, που συνιστά διαχρονικό δείγμα ανθρωπισμού και ανθρώπινης φιλότητας, αλλά και από τα φιλόξενα αισθήματα των πιστών, για τον έξοχο ιεράρχη κ.κ. Κλεόπα, που τίμησε την παρουσία του τον ναό, αλλά και λαμπρύνει συνάμα με την ευρυδιάστατη θεολογική του συγκρότηση την Ορθοδοξία, στην μακρινή επισκοπή της Σουηδίας. Παράλληλα ξεχωριστό χρώμα στην αλησμόνητη αυτή θεία λειτουργία στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού, έδινε η χορωδία των μαθητών, που γονιμοποιούσε με την ηθική της ευγένεια, τον εορταστικό χαρακτήρα και την έξοχη κατανυκτική ατμόσφαιρα της λειτουργίας.

Και κατάφορτος από ανείπωτη ψυχική ευφορία, για την μοναδική αυτή θεία λειτουργία στον Άγιο Κωνσταντίνο, ο προϊστάμενος του ναού και Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ-ος Κλήμης Φιλίππου. Ένας ακαταπόνητος ιεράρχης, που με το πολυμερές κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο, αλλά και την άοκνη πολιτισμική του παρουσία, έχοντας συστήσει στην έξοχη ενορία του, χορευτικό τμήμα, τμήμα αγιογραφίας, τμήμα χειροτεχνίας και υλοποιώντας παραλλήλως πλήθος ανθρωπιστικών δράσεων για τους αδυνάτους, έχει καταστήσει τον Άγιο Κωνσταντίνο της Λένορμαν, μια υποδειγματική κυψέλη ανθρώπινης θαλπωρής και πολιτισμού.

Αλλά αμφιτρύωνας της ανεπανάληπτης αυτής σεπτής λειτουργίας, υπήρξε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Κλεόπας, που με περισσήν σεμνότητα και αγάπη – είναι εξάλλου αυτές οι ηθικές αρετές, χαρακτηριστικά της εμπνευσμένης προσωπικότητάς του – προσήλθε από την μακρινή Σουηδία, για να διακονήσει στον Κολωνό. Με το πέρας της θείας λειτουργίας ο κ-ος Κλεόπας έλαβε τον λόγο και πρωτίστως ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη κ-ο Κλήμη, που του απηύθυνε την ευγενική πρόσκληση για να χοροστατήσει, στον πάνσεπτο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ εξήρε την πελώρια προσφορά και το πολυμερές ανθρωπιστικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που λαμπρύνει με το ήθος του την ελλαδική εκκλησία. Μεθύστερα ο κ-ος Κλεόπας, ένας σπανίας αληθινά ηθικής παιδείας και ευρυδιάστατης πολιτισμικής συγκρότησης ιερωμένος, αναφέρθηκε – αφού προηγούμενα ανέλυσε τα ηθικά διδάγματα της παραβολής του καλού Σαμαρείτου -  με τον πύρινο λόγο του, στην ατίμητη πνευματική προσφορά του έθνους των Ελλήνων στην ανθρωπότητα, στην αχανή λεωφόρο του χρόνου και στην αδήριτη ανάγκη όλοι οι Έλληνες από το μετερίζι του ο καθένας, να αποβάλουμε τον φόβο και το δέος που μας έχει προξενήσει η οικονομική κατάπτωση και αναγεννημένοι από τα ιερά νάματα της τιμαλφούς ηθικά μας μήτρας της Ορθοδοξίας, να επανατροχιοδρομήσουμε την πατρίδα μας στην λεωφόρο της προόδου και της ευημερίας. Δεν χωρούν στο ευλογημένο από  τον Χριστό και προικοδοτημένο από την ιστορία γένος των Ελλήνων, τόνισε εμφατικά ο κ-ος Κλεόπας, η κατήφεια και η μιζέρια. Η Ελλάδα ζυμώθηκε στο καμίνι της ιστορίας, αντιμετωπίζοντας μυριάδες εχθρούς και επιβουλές και στέφθηκε πάντοτε νικητής, χαρίζοντας στην οικουμένη σπάνια καταπιστεύματα ήθους και πολιτισμού και αυτή την Ελλάδα, αντλώντας πίστη και ηθικές δυνάμεις από την ορθοδοξία, θα ξαναχτίσουμε και πάλι. Και το χριστεώνυμο πλήθος ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα. Τελειώνοντας ο έξοχος Αρχιεπίσκοπος της Σκανδιναβίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ελληνόπουλα, τον ανθό του έθνους, που πρέπει όλη η Ελλάδα παντί σθένει να στηρίξει, γιατί συνιστούν ένα ατίμητο ηθικό κεφάλαιο, επάνω στην ηθική δύναμη του οποίου, θα δρομολογήσουμε την κοινωνική και πολιτισμική μας ανασυγκρότηση.

Αντιφωνώντας τον ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ-ος Κλήμης, ευχαρίστησε τον κ-ο Κλεόπα, που τίμησε με την ευγενή θεολογικά και πολιτισμικά παρουσία του τον Άγιο Κωνσταντίνο Λένορμαν και τον ίδιο προσωπικά και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στην μακρινή Σουηδία, αλλά και όπου αλλού διακονεί και δονείται χριστιανική καρδιά, την αγάπη και την ηθική αλληλεγγύη των Ελλήνων. Ο κ-ος Κλήμης επέδωσε τιμητικά μια αναμνηστική πλακέτα στον Αρχιεπίσκοπο Σκανδιναβίας κ-ο Κλεόπα και παρακάθισε προς τιμή του, μια σεμνή, αλλά διάστικτη από αγάπη και φιλότητα δεξίωση, στην παρακείμενη εορταστική αίθουσα του Αγίου Κωνσταντίνου. Και του χρόνου με υγεία και η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη ευγενείς Χριστιανοί και φίλοι, να φωτίζει τα ηθικά βήματά μας στην ζωή.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                       
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »