Ηθική έξαρση στην παρουσίαση του βιβλίου «Φωτεινή, όλα είναι μνήμη», της Μαριέττας Πεπελάση !!!

Ηθική έξαρση στην παρουσίαση του βιβλίου «Φωτεινή, όλα είναι μνήμη»,
της Μαριέττας Πεπελάση !!!

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
ή Πεπελάσης


Σε ένα κλίμα ηθικής ζεστασιάς και ανθρώπινης φιλότητας, στην καλαίσθητη αίθουσα του «Ιανού» στην Σταδίου,  με την καταιγιστική παρουσία των πολυπληθών φίλων της να δίνει τον τόνο, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, το τελευταίο βιβλίο της γλυκιάς μας – αγαπημένης θείας - Μαριέττας Πεπελάση  «Φωτεινή», που φέρει ακεραία την σφραγίδα του συγγραφικού της ετασμού και της αισθαντικής της γραφίδας. Η Μαριέττα που συνιστά μια πολυεδρική καλλιτεχνική φυσιογνωμία, πέρα από την επιτυχημένη παρουσία της ως ψυχολόγος, σκορπώντας την ψυχή της στα μονοπάτια της τέχνης, ήτοι στην σύνθεση στο πιάνο, στην δημιουργίες του ευαίσθητου χρωστήρα της στην ζωγραφική, αλλά και στο γράψιμο, με ιδιαίτερη έφεση στην ποίηση και έχοντας αφήκει τα προηγούμενα χρόνια δυνατά το αποτύπωμά της, στο πεδίο του γραπτού λόγου - με ποιητικές εκδόσεις και πεζά από τον Φέξη παλαιότερα, μέχρι τον συγκαιρινό Θανάση Καστανιώτη – μας χάρισε τώρα ένα λεπταίσθητο μυθιστόρημα, που πραγματώνει συγκλονιστικές αναδιφήσεις στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής. Την «Φωτεινή» !!! Ένα βιβλίο ύμνο στην εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, αλλά και στην αέναη προσπάθειά του, να κατανικήσει της εγκαυστικές τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος και κάνοντας δυναμικά άλμα προς τα εμπρός, να βρεί τον δύσβατο δρόμο, προς την ηθική του ελευθερία και χαρά. 


Από τούτο το υλικό είναι πλασμένη και η έξοχη ηθικά «Φωτεινή», της γλυκιάς μας Μαριέττας, που υπερπηδά τους δαίμονες του τραυματικού της παρελθόντος και με περίσσεια ψυχής αίρεται νικητής στο βάθρο της ηθικής της ελευθερίας. Είναι μια γυναίκα που έχει βιώσει στην παιδική της ηλικία, την βία, την καταπίεση, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση, αλλά πάραυτα αντλεί από το ακένωτα αποθέματα των ηθικών της δυνάμεων – που είναι και οι σταθεροί συνοδοιπόροι όπως επισημαίνει η συγγραφέας, στην προσπάθεια του καθενός μας, να γίνει κυρίαρχος στη ζωή του – και κατορθώνει να βρεί την ψυχική της ισορροπία και να προχωρήσει σταθερά και προοδευμένα στη ζωή. Αλίμονο δεν είναι εύκολο αυτό το εσωτερικό ταξίδι και δεν έχουν όλοι το κουράγιο, όπως σημειώνει εμφατικά η Μαριέττα, «να εξερευνήσουν τα βάθη της ψυχής τους και να αναμοχλεύσουν μνήμες που προκαλούν πόνο και φέρνουν στην επιφάνεια εμπειρίες τραυματικές». Η «Φωτεινή» όμως επιτυγχάνει αυτή την οδυνηρή ηθική οδοιπορία και κατορθώνει όχι μόνο να στεφθεί νικητής, μα και να γοητεύσει τις καρδιές μας, για την ανεξάντλητη εσωτερική της δύναμη. Για τούτο και αποτελεί αυτή η πανοραμική ψυχικά συγγραφική σύνθεση της Μαριέττας Πεπελάση, έναν ύμνο σε κάθε άνθρωπο, που επιχειρεί να εκθέσει τα άνθη της ψυχής του, στο φως του ήλιου και στις αστραφτερές εσωτερικές του αλήθειες. 



Ως προς την τεχνική του το βιβλίο, χαρακτηρίζεται από την πλαστικότητας της λαγαρής γλώσσας του, που με την απλότητά της, αλλά και την ηθική της ένταση, σαγηνεύει τον αναγνώστη και τον υποκινεί να διαβάσει το μυθιστόρημα απνευστί. Μα και από την αρχιτεκτονική του ευρυχωρία. Είναι «διάπλατο» το δοκίμιο, εκφραστικά ευρύχωρο και δεν στομώνει τον αναγνώστη με μακρόσυρτα γλωσσικά σχήματα, που προξενούν αναγνωστική κόπωση. Και για τούτο όσοι αγόρασαν το βιβλίο, το απόλαυσαν σαν ένα ζεστό ρόφημα, πλούσιο από το ανεξάντλητο άρωμα, της πολυτάλαντης και αισθαντικής γραφίδας της συγγραφέως Μαριέττας Πεπελάση. Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησε πλήθος προσωπικοτήτων, από το φάσμα της τέχνης των γραμμάτων και του πολιτισμού. Διακρίναμε μεταξύ άλλων, τους ηθοποιούς Γιάννη Μόρτζο και Γιούλη Ζήκου του θεάτρου «Τέσσερις Εποχές», την συγγραφέα Ελένη Γκίκα που ήταν με την ηθοποιό Γιούλη Ζήκου, τον ψυχοθεραπευτή Βαγγέλη Γεωργακόπουλο και την σκηνοθέτρια Άσπα Τομπούλη παρουσιαστές του βιβλίου - ενώ κείμενα διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου και τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Στέλλα Παπαδοπούλου-  τον διακεκριμένο ποινικολόγο Αντώνη Βγόντζα, τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη που εξέδωσε και το βιβλίο, τον πολυτάλαντο σκηνοθέτη Γεράσιμο Ρήγα – που έχει την ηθική τιμή να είναι μητέρα του η συγγραφέας !!! – την καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Αδαμ. Πεπελάση, τον εργατολόγο Αντώνη Ν. Πεπελάση και την νομικό Ιωάννα Ν. Πεπελάση, αλλά και μια πλειάδα φίλων της Μαριέττας, που έχουν για χρόνια διασταυρώσει τα βήματά τους με την συγγραφέα, στα πεδία της τέχνης και της ψυχολογίας, στα οποία αναλώνεται.


Μαριέττα μου τα θερμά μας συγχαρητήρια ! και να συνεχίσεις απρόσκοπτα, το ευγενές ηθικά και εμπνευσμένο καλλιτεχνικά συγγραφικό σου έργο, που μας δροσίζει ατέλευτα στην άνυδρη εποχή μας !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                         
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »