Ο πολυδύναμος και αμφιλεγόμενος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς …

Ο πολυδύναμος και αμφιλεγόμενος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς …

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Ο Κώστας Κοτζιάς υπήρξε πολυεπίπεδη φυσιογνωμία, με πολαπλή συμβολή στα πολιτικά, κοι-νωνικά και πολιτιστικά μας δρώμενα. Αποτέλεσε δημοσιογράφο, συγγραφέα, πολιτικό, νομικό και αθλητή, αλλά και δήμαρχο Αθηναίων, με αξιομνημόνευτες επιδόσεις, σε όλα αυτά τα πεδία. Είδε το φώς της ζωής το 1892 και απεβίωσε στις 8 Δεκεμβρίου 1951. Ο Κώστας Κοτζιάς σπούδασε νομικά στην Ρώμη, ασχολούμενος παράλληλα με τον αθλητισμό και δη με τον στίβο και την ξιφασκία. Και το 1912 ήλθε πρώτος στους Παναιγύπτιους αγώνες στο ξίφος. Υπο την δημοσιογραφική του ιδιότητα την περίοδο 1915-1916, διατέλεσε ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων στην Ιταλία. Στο φάσμα της νομικής άσκησε δικηγορία συνεργαζόμενος με το δικηγορικό γραφείο του μετέπειτα πρωθυπουργού μας Παναγή Τσαλδάρη, το διάστημα 1916-1918. Όμως το διάστημα 1918-1919 εξορίστηκε απο την κυβέρνηση Βενιζέλου στην Κρήτη, ως σφόδρα αντικαθεστωτικός. Πολυεπίπεδη κοινωνι-κά φυσιογνωμία ο Κοτζιάς, χρημάτισε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενώ υπήρξε συνάμα και πρωτοπόρος ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας «Γκρέκα».

Στον δημοτικό θώκο της Αθήνας εξελέγη το 1934. Ενώ στην κεντρική πολιτική μας σκηνή, την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, θα αναλάβει το 1936 υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης, όπως και στην κυβέρνηση του τραγικού Ιωάννου Κορυζή, που αυτοκτόνησε για να μην παραδώσει την Αθήνα στους Γερμανούς. Πάραυτα τον Ιούλιο του 1940 παρουσιάζεται να έχει ενεργό ανάμειξη στην προσπάθεια ανατροπής του Ιωάννη Μεταξά, υποκινούμενος μάλιστα απο τους Γερμανούς. Ο Ιωάννης Μεταξάς, μη πειθόμενος μετά την αποτυχημένη κίνηση, στις δικαιολογίες του Κοτζιά, θα γράψει στο ημερολόγιό του με ημερομηνία 19 Ιουλίου του 1940 «Εξηγήσεις Κοτζιά, δηλώσεις αφοσιώσεως. Αλλά... το γεγονός μένει» !!!

Με τον θάνατο του Ιωάννου Μεταξά το 1941, ανετέθη στον Κωνσταντίνο Κοτζιά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, απο τον βασιλέα Γεώργιο Β΄, την οποία και αρνήθηκε. Έχοντας το στίγμα του φιλομοναρχικού και με φιλογερμανικά ακόμη αισθήματα, αναγκάστηκε κατά την διάρκεια της κατοχής να φύγει απο την Ελλάδα, βρίσκοντας καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέσω Τουρκίας. Επανακάμπτοντας στην Ελλάδα, θα εκλεγεί βουλευτής Αθηνών το 1950 με την Πολιτική Ανεξάρτητη Παράταξη και θα επανεκλεγεί επίσης το 1951.Στο πεδίο του γραπτού λόγου ο Κοτζιάς συνέγραψε το βιβλίο «Ελλάς, ο πόλεμος και η δόξα της» το 1942, ενώ το διάστημα 1921-1924 εξέδιδε την εφημερίδα «Χρονικά». Ο Κώστας Κοτζιάς δεν έκρυψε τα φίλια αισθήματά του πρός τους Χίτλερ και Μουσολίνι, που τους θαύμαζε ως πολιτικές προσωπικότητες, γεγονός για το οποίο κατέβαλε και το αυτονόητο τίμημα. Το 1951 ο Κώστας Κοτζιάς πέθανε απο καρδιά, κλείνοντας τον κύκλο μιας πολυκύμαντης πολιτικής και κοινωνικής παρουσίας. Πρός τιμήν του η κεντρική πλατεία της Αθήνας, απέναντι απο το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, ονομάστηκε Πλατεία Κοτζιά. Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, που αποτύπωσε αδρά το στίγμα της στην πόλη της Αθήνας, έστω και αν την σκίασαν τα φιλικά πρός τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής, αισθήματά του.Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα απο το Βιβλίο μου "ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα...", που πραγματεύε-ται την πολιτισμική, κοινωνική και αυτοδιοικητική ταυτότητα της Αθήνας μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »