Απο την εορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι, εχθές 20-10-16

Απο την εορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι, εχθές 20-10-16

Με μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική κατάνυξη και χάρη εορτάστηκε εχθές 20-10-16 στο Παγκράτι, στον ομώνυμο ναό, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, που είναι και προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας. Σπουδαίας εν άλλοις πολιτικής φυσιογνωμίας του Βυζαντίου, που επηρέασε με το ηθικό κύρος και την άκαμπτη πίστη του το ορθόδοξο θρησκευτικό φρόνημα, αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της αυτοκρατορίας. Μάλιστα για το υψηλό του κύρος και την πνευματική του ακτινοβολία, ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε δώσει στο ευσεβή Αρτέμιο, τον αριστοκρατικό τίτλο του Πατρικίου και τον είχε παράλληλα διορίσει Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας. 

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να τιμήσει τον Άγιο, αλλά και να αρδεύσει ηθικά από τα θεραπευτικά νάματά του, δοθέντος ότι ο Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος, υπήρξε και προστάτης των γερόντων και ίασε πλήθος από πάσχοντες κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα το 357 μ.Χ. με εντολή του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, προκειμένου να παραλάβει τα ιερά οστά του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης στις 3 Μαρτίου 357 μ.Χ. Στην Πάτρα λοιπόν ο Άγιος Αρτέμιος κατά την παραμονή του στην περιοχή του Γηροκομείου, θεράπευσε πολλούς πάσχοντες γέροντες και έτσι προς τιμήν του η περιοχή ονοματοδοτήθηκε «Γηροκομείο». 

Όταν το 363 μ.Χ. ο Άγιος Αρτέμιος πληροφορήθηκε ότι  αυτοκράτορας ο Ιουλιανός ο παραβάτης, εξεδίωκε απηνώς τους Χριστιανούς στην Αντιόχεια, τον επεσκέφθη και του άσκησε δριμύτατη κριτική. Μάλιστα έψαλλε τον περίφημο ψαλμό του Δαβίδ προς τον Θεό για να αντλήσει θάρρος και δύναμη και να προστρέξει τους χριστιανούς «Κύριε, πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν' (50), στ. 14). Δηλαδή Κύριέ μου, στήριξέ με, με ηθική δύναμη και θέληση ισχυρή, για την υπεράσπιση του καλού και της αρετής, με θάρρος. Ο Ιουλιανός εθίγη με την στάση του αξιωματούχου της αυτοκρατορίας του Αγίου Αρτεμίου και αφού τον βασάνισε εξαντλητικά με βούνευρα, του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες και τον αποκεφάλισε. Παραδίδοντας όμως ο ιερός Αρτέμιος την ψυχή και το πνεύμα με την θυσιαστική του μαρτυρία, είχε πυργώσει το θρησκευτικό – ορθόδοξο φρόνημα όλων των κατοίκων της αυτοκρατορίας. Για τούτο δικαίως η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέταξε τον μάρτυρα Άγιο Αρτέμιο στις περίσεπτες φυσιογνωμίες του αγιολογίου της. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα ονόματι Αρίστη, που τα μετέφερε στον ναό του Προφήτη Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Η μνήμη του  Αγίου Αρτεμίου εορτάζετε κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου και είναι πολιούχος της Μυκόνου.

Την λειτουργία τίμησε και χωροστάτησε επικουρούμενος από τους ιερείς του ναού ευσεβέστατους πατέρες κ.κ. Ιγνάτιο και Άγγελο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Μεθώνης, κ.κ. Κλήμης, που είναι και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με το πέρας της λειτουργίας, ακολούθησε εκλιτάνευση της εικόνος του Αγίου Αρτεμίου και περιφορά των ιερών λειψάνων του, που κατασυγκινημένος ο ευσεβής λαός του Παγκρατίου τα έραινε με λουλούδια ένδακρυς. Τέλος ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ-ος Κλήμης και οι ιερείς του ναού παρέθεσαν τιμητικά γεύμα σε όλους τους προσκεκλημένους, ενώ ο κ-ος Κλήμης εξεφώνησε έναν διάστικτο από αγάπη Θεού ευχαριστήριο λόγο, αφενός μεν για την ιερή μνήμη του Αγίου Αρτεμίου, που μας έδωσε με την χάρη του την δυνατότητα να αναβαπτισθούμε πνευματικά στους χαλεπούς και τρικυμισμένους ηθικά καιρούς μας, αφετέρου για να ευχαριστήσει όλους του ευσεβείς πιστούς, που με την ηθική ευγένεια, την πίστη και την αγάπη τους στην εκκλησία μας, λάμπρυναν με την παρουσία τους, την εορτή.

Παρόντες και εμείς στην ιερά πανήγυρη του Αγίου Αρτεμίου, εκπροσωπούντες τον Οργανισμό Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), για να αναβαπτιστούμε ηθικά από την χάρη και την ευλογία του ιερού Αρτεμίου. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους και του χρόνου με υγεία να αξιωθούμε να εορτάσουμε την μνήμη του. Χρόνια Πολλά και στην Ελληνική Αστυνομία, που υπο την ιερά σκέπη του Αγίου Αρτεμίου, πραγματώνει το δυσεκπλήρωτο, στους χαλεπούς καιρούς μας, έργο της. 

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Αθήνα, 21-10-16

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »