Θεατρικές, Ιστορικές αναδιφήσεις, με «Ελευθέριο Βενιζέλο» στο Αττικό Άλσος !

Θεατρικές, Ιστορικές αναδιφήσεις, με «Ελευθέριο Βενιζέλο» στο Αττικό Άλσος !

Μια μοναδική θεατρική εμπειρία, με την παράλληλη αναρρίπιση της ιστορικής μνήμης, μας πρόσφερε στο μαγικό «Αττικό Άλσος» προχθές Πέμπτη 22-9-16, ο θίασος του θεάτρου «Τέσσερις Εποχές» του κραταιού Γιάννη Μόρτζου, με την παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου και στα πλαίσια τω εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα», του Οργανισμού μας Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Κεντρικό θέμα της παράστασης ο απαράμιλλος εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, που με την πολυεπίπεδη πολιτική και πολιτισμική παρουσία του, άλλαξε τον ιστορικό ρού της Ελλάδος και επικαθόρισε την μοίρα του τόπου, για τις επόμενες δεκαετίες. Πέρασαν 9 περίπου δεκαετίες από την εκδημία του Κρητογέννη πολιτικού και εξακολουθεί να αποτελεί το κεντρικό διαιρετικό σημείο του πολιτικού μας πεδίου. Ο πολιτικός που κατά τον φανατικό του πολιτικό αντίπαλο και ιδρυτή της «Καθημερινής» Γεώργιο Αγγέλου Βλάχο – τον περίφημο ΓΑΒ- «πολλαπλασίασε με τον πλούτο του νού του την πατρίδα του» και «η παρουσία του στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος, απλώθη ως παμμέγιστο φώς» !!!!!!!!!!!! Ο θεσμικός εκσυγχρονιστής του κράτους, ο αμετανόητος εραστής της εθνικής παιδείας – την δωρεά της οποίας και καθιέρωσε – ο ιδρυτής του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Πολεμικής Αεροπορίας και τόσων άλλων θεσμικών δομών, που έδωσαν πνοή και υπόσταση στο αρτιγέννητο ελληνικό κράτος, μα πάνω από όλα ο εμπνευστής της «Μεγάλης Ιδέας», που οραματίστηκε και δημιούργησε την Ελλάδα των τριών Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών και τριπλασίασε με την συμμετοχή της Ελλάδος, στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, τα εδάφη της !!!

Μισήθηκε και αγαπήθηκε ο απαράμιλλος εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, όσο κανείς άλλος πολιτικός στον 20-ο αιώνα, μα για την αδέκαστη ιστορική μοίρα αλλά και για αυτούς ακόμα τους φανατικούς του αντιπάλους, όπως ο Γεώργιος Βλάχος, ιδρυτής της Καθημερινής, είναι αδιαφιλονίκητα η μεγαλυτέρα φυσιογνωμία της συγχρόνου Ελλάδος !!! 

Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης του θεάτρου «Τέσσερις Εποχές», Γιούλη Ζήκου, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Βασίλης Σαμαριτάκης, Φώτης Τρυφωνόπουλος, Μανώλης Γεραπετρίτης, Τιτίκα- Ποθητή Μαρίνου και Ειρήνη Παπαδημητρίου, με παραστατική ενάργεια και μοναδική υποκριτική δεινότητα, μας μετέφεραν στο έξοχο ιστορικό κλίμα της εποχής του απαράμιλλου Κρήτη πολιτικού – την ανεπανάληπτη εποχή της Εθνικής Μεγαλουργίας, που η Ελλάδα τριπλασιάστηκε - ενώ ο σπουδαίος θεατράνθρωπος και δάσκαλος συνάμα του θεάτρου Γιάννης Μόρτζος, ενσάρκωσε τον γίγαντα Ελευθέριο Βενιζέλο με ανεκλάλητη υποκριτική δεινότητα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και άρτιο ιστορικά σενάριο της παράστασης, στο θέατρο «Τέσσερις Εποχές- Γιάννης Μόρτζος».

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ΟΠΑΝΔΑ, για την άψογη διοργάνωση και ιδιαίτερα στον πρόεδρό του και ατίμητο φίλο μας κ-ο Χρήστο Τεντόμα, για την εξαιρετική επιλογή της παράστασης, στον κύκλο του Οργανισμού μας «Καλοκαίρι στην Αθήνα».

Συνεχίζουμε με πολιτισμό στην λατρεμένη μας Αθήνα, που είναι η συγκολλητική ουσία των κοινωνιών και ο κεντρικός μοχλός υπέρβασης της πλατιάς οικονομικής και κοινωνική κρίσης που διάγουμε.

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Αθήνα, 23-9-16
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »